Szósty z kolei, doroczny Europejski Tydzień Redukcji Odpadów będzie trwał od 22 do 30 listopada. Jego uczestnicy zwrócą szczególną uwagę na odpady żywnościowe. W tym czasie odbędzie się ponad 9000 akcji zorganizowanych przez władze publiczne, podmioty prywatne, szkoły i obywateli, którym zależy na ochronie środowiska i lepszym zagospodarowaniu zasobów.
Inicjatywa zyskała poparcie komisarza ds. gospodarki morskiej i rybołówstwa, Karmenu Velli, oraz została dofinansowana ze środków programu UE Life. W tym roku tematem przewodnim jest ograniczenie marnowania żywności. Kampania promuje następujące przesłanie: zamiast wyrzucać jedzenie, nakarm głodnego! Na stronie www.ewwr.eu można dowiedzieć się, co Ty, Twoja rodzina i Twoi znajomi możecie zrobić, by pomóc w realizacji projektu gospodarki obiegowej — w której produkty są przeznaczone do ponownego wykorzystania, naprawy, powtórnego przetworzenia, nie są spalane ani zakopywane, a odpady stają się zasobami.
Marnotrawienie żywności to poważny problem. Na przykład średnie gospodarstwo domowe
w Zjednoczonym Królestwie marnuje obecnie blisko 25% kupowanego jedzenia. Zjawisko to można porównać z marnotrawieniem zasobów naturalnych używanych do produkcji żywności,
a więc wody, energii i gleby — jest to również strata w wymiarze ekonomicznym, bo wydawane pieniądze są „wyrzucane w błoto”. Mniej niż jedna czwarta żywności marnowanej obecnie
w Europie i USA wystarczyłaby, by wyżywić około 805 milionów ludzi, którzy na całym świecie cierpią z powodu chronicznego głodu.
Opracowano szereg narzędzi informujących o kosztach marnotrawstwa żywności i o tym, jak można temu zapobiegać. Kilka zestawień najważniejszych faktów można pobrać w języku angielskim. Są w nich wskazówki, jak unikać marnotrawienia żywności, jak przygotowywać potrawy z resztek i jak kompostować odpadki. W gospodarstwach domowych
i przedsiębiorstwach można też zacząć stosować kalkulator odpadów spożywczych — innowacyjne narzędzie, za pomocą którego można obliczyć, ile kosztuje marnowanie jedzenia.
Kontekst
Pierwszy Europejski Tydzień Redukcji Odpadów odbył się w 2009 r. i odniósł wielki sukces
w całej Europie. W 28 krajach zorganizowano ponad 25 000 akcji informacyjnych. Tegoroczna impreza jest koordynowana przez Stowarzyszenie Miast i Regionów na Rzecz Recyklingu
i Zrównoważonego Gospodarowanie Odpadami (ACR+) i jest częścią ogólnoeuropejskiej akcji na rzecz redukcji odpadów i poprawy gospodarowania odpadami.
Inną ogólnoeuropejską inicjatywą uświadamiającą jest prowadzona przez Komisję Europejską kampania „Generation Awake” promująca zrównoważone korzystanie z zasobów naturalnych
i zachęcająca obywateli do postrzegania odpadów jako cennego surowca. Kampania oferuje szereg narzędzi online, w tym wielojęzyczną witrynę, Przewodnik konsumenta, profil na Facebooku i filmy. Najnowszy film ma ponad sześć milionów wyświetleń i niedawno otrzymał nagrodę Gold Dolphin na 5. festiwalu Corporate Media & TV Awards 2014 w Cannes.
Więcej informacji:
Strony dla mediów: http://www.ewwr.eu/en/multimedia
Zdjęcia i filmy: http://www.ewwr.eu/en/gallery
Przypominamy, że Komisja Europejska nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane na stronach zewnętrznych.
Zobacz też:
http://ec.europa.eu/environment/waste/index.htm
http://ec.europa.eu/environment/life/funding/lifeplus.htm
http://ec.europa.eu/food/food/sustainability/index_en.htm
http://www.generationawake.eu/pl/
https://www.facebook.com/GenerationAwake
http://www.fao.org/publications/sofi/2014/en/
Osoby kontaktowe ds. kampanii Generation Awake
Daniel Kucharski
24/7Communication
+48 (22) 279 11 20
Krzysztof Kulasza
24/7Communication
+48 (22) 279 11 39
Osoby kontaktowe ds. Europejskiego Tygodnia Redukcji Odpadów
Philippe Micheaux Naudet
ACR+
Lisa Labriga
ACR+
Link do strony artykułu: https://2fwww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/22-listopada-rozpoczyna-sie-szosty-europejski-tydzien-redukcji-odpadow